Український ринок продуктів чекають серйозні зміни, попереджають аналітики продринку і економісти. Причини – зниження рівня життя населення та девальвація гривні. Звичайно, прилавки не спорожніють, але асортимент збідніє, а якість товарів нижнього цінового сегмента – дешеві ковбаси, сири, масло, молочні продукти – погіршиться. Також ряд фахівців очікують появи дешевої продукції з Європи, виготовленої спеціально для України по наших стандартах, які поки менш жорсткі, ніж в ЄС.
“Через те, що почала працювати зона вільної торгівлі з ЄС, в наші магазини незабаром масово почнуть завозити дешеві макаронні та молочні вироби з Європи. Але на упаковці буде написано, що вони зроблені з перероблених відходів харчопрому, – прогнозує президент Украналітцентра Олександр Охрименко . – У 90-ті роки таке вже було: до нас завозили з Польщі багато дешевих йогуртів, цукерок, печива, рулетів і шоколаду. Такі продукти безпечні для здоров’я, а дешевше вони тому, що робляться за спрощеними технологіями – з використанням замінників натурпродуктів “ .
Директор інформкопанії “ПроАгро” Микола Верницький також допускає, що подібні продукти можуть з’явитися, але сумнівається, що їх виявиться багато: “Не секрет, що в ЄС продукція одного і того ж найменування випускається для внутрішнього ринку, за жорсткими стандартами ЄС, і на експорт – відповідно до вимог країни-покупця, які допускають застосування барвників, стабілізаторів, замінників, заборонених в ЄС. Їх можуть завозити до нас в великих кількостях, тільки якщо буде попит. А чи буде він – покаже ринок “.
А ось якість українських товарів на прилавках вже знизилося, і це визнають самі торговельні мережі. “Ми тепер беремо більше дешевих ковбасних виробів, сирів, молочних продуктів, бакалії, так як вони краще продаються, – розповів нам топ-менеджер великої торговельної мережі Володимир Молчанов. – Є й преміум-сегмент. Але по ковбас він, наприклад, обмежений 10 12 позиціями, а рік тому було вдвічі більше. Що стосується середнього цінового сегмента ковбас (100-150 грн / кг) та сирів (80-100 грн / кг), то він зовсім не популярний. Особливо збіднів рибний асортимент, так як орієнтуємося не на імпорт, а на українського виробника. Зараз з’явилося багато приватних рибних господарств, які вирощують коропа, товстолоба, карася і т. і”.
За словами Верницького, найгірше з ковбасами: “Конкуренція велика, і ціну підняти складно. Тому виробники знижують собівартість, додаючи в фарш більше сала, хрящів, а свинину частково замінюючи курятиною”.
На думку аналітика консалтингового агентства “ААА” Марії Колесник, через відкриття нашого ринку для евротоварів цінового зростання не буде, але і зниження чекати не варто. “Очікувалося, що наш споживач зможе отримати доступ до якісної європейської продукції за нижчими цінами через скасування мит. Але девальвація гривні “з’їла” всі вигоди, – сказала нам Колесник. – Тому, наприклад, сири і ковбаси з ЄС реалізуються переважно в преміальному сегменті, а теплична продукція, за винятком солодкого перцю, в основному надходить з Туреччини “.
Колесник прогнозує, що ціни на українському ринку в найближчі місяць-два будуть визначатися стабільністю гривні. Невеликий вплив може надати сезонність: очікується зниження закупівельних цін на молоко, м’ясо, яйця через весняне збільшення надоїв, приростів і несучості курей, а також подорожчання овочів – через витрати на зберігання.
До речі, в лютому майже на 30% подешевшали яйця, і на 5-7% – цукор. Десяток яєць коштує 14-16 грн, а не 22-23 грн, як в січні, а кіло ваговий цукру – 14,99-15,2 грн (було 15,7-16 грн). Верницький пояснює це недавніми інтервенціями цукру на ринок з Аграрного фонду, але прогнозує, що це ненадовго, так як його запаси там невеликі. “В опті ціни на цукор вже ростуть. Ближче до літа можна очікувати, що в роздробі ціна підніметься вище 20 грн за кіло”, – уточнив нам Верницький.