У п’ятницю, 12 серпня, у Боздоському парку Ужгорода стартував VI-й фестиваль «Медовий Спас», який триватиме упродовж трьох днів. На традиційний медовий фест, організований Асоціацією пасічників Закарпаття, цьогоріч завітали і бджолярі з Польщі, Словаччини та Угорщини.
На численних ятках пасічники із усіх куточків краю, Львівщини, Івано-Франківщини, представили свою солодку продукцію: мед, пилок, прополіс, пергу та навіть… бджіл, «попрацювати» з якими, як це роблять справжні пасічники, може кожен охочий у спеціальний фотозоні. Ціна за літр справжнього, екологічно чистого меду сягає від 120 до 180 гривень (за акацієвий правлять найвищу ціну). А щодо асортименту, то тут можна придбати мед з гірських вершин Карпат, липовий, акацієвий, з різнотрав’я, соняшника та гречки, горішки з медом.
Та не медом єдиним. Численним відвідувачам учасники фесту пропонують чимало найрізноманітніших смаколиків: тут частують традиційними стравами закарпатської, української та угорської кухні. Головними ж наїдками звично були шашлик, бограч, печені крумплі з бринзою. А бажаючі «розігрітися» могли випити медовухи, різних настоянок на цілющих травах і ягодах та сонячного напою від закарпатських виноробів.
Для учасників фестивалю та гостей культурну програму підготували художні фольклорні колективи Ужгородщини: «Арніка», «Рапсодія», «Рідна пісня», «Бетяри», «Йовряночка», Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури. А бажаючі активно розважитися мали можливість взяти участь у конкурсах, які проводяться для різних вікових груп.
Завершиться медовий фестиваль у неділю нагородженням переможців конкурсу дегустаторів, серед яких визначать «Найкращого знавця меду».
Оксана ДУДАШ, Ужгород. Фото автора