НБУ: Приватбанк п’ять років ухиляється від сплати штрафу

НБУ: Приватбанк п’ять років ухиляється від сплати штрафу

03 лютого Вищий адміністративний суд України відмовив Приватбанку в задоволенні касаційної скарги на постанову Дніпропетровського окружного адмінсуду від 17.02.2014 та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 10.11.2015 у справі за позовом НБУ щодо стягнення штрафу.

Відповідно до матеріалів справи, комісія НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків ще 18 березня 2011 року прийняла рішення №97 про накладення на Приватбанк штрафу в розмірі 0,01 відсотка від суми зареєстрованого статутного капіталу, що становило 886 тис грн. Як зазначали в Нацбанку. це рішення було ухвалене з огляду на порушення Приватбанком вимог Правил організації статистичної звітності, що подається до НБУ, в частині подання недостовірної статистичної звітності за формою № 613 «Звіт про концентрацію ризиків за активними операціями банку з контрагентами та інсайдерами» станом на 01.02.2011 року.

Правомірність рішення комісії НБУ була підтверджена Дніпропетровським окружним адмінсудом і Дніпропетровським апеляційним адмінсудом ще в 2013 році.

З огляду на несплату Приватбанком штрафу, Нацбанк і звертався до судових органів.

Як зауважується в ухвалі ВАСУ, вона «оскарженню не підлягає, але може бути переглянута Верховним Судом».

При цьому 29 січня Дніпропетровський апеляційний адмінсуд відмовив Приватбанку у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою на постанову Дніпропетровського окружного адмінсуду від 21.07.2015, який частково задовольнив позов управління НБУ в Одеській області та присудив стягнути з Приватбанку на користь держбюджету штраф у сумі 3400 грн (нацбанківці хотіли 8500 грн) за порушення валютного законодавства.

P.S. Для розширення контексту проблематики накладання регулятором санкцій на «підшефних» учасників ринку:

02 лютого ВАСУ відмовився задовольнити касаційну скаргу управління НБУ в Харківській області та лишив без змін постанову Харківського окружного адмінсуду від 25.12.2013 року та ухвалу Харківського апеляційного адмінсуду від 17.03.2014, якими було визнано незаконними та скасовано постанови управління НБУ в Харківській області про притягнення до відповідальності "Укрсиббанк" за порушення валютного законодавства у вересні-жовтні 2013 року.

Время публикации: 14.02.2016 11:55
По материалам: finbalance.com.ua
Лента новостей
При копировании материалов прямая открытая для поисковых систем гиперссылка на mediahouse.com.ua обязательна.